Tantárgy neve, kódja: Informatika, GMUMBAN-INFORMAT-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 40 %
Gyakorlat: 60 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pintér István , Vincze Imre
Ellenőrzésért felel: Dr. Pintér István
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja az informatika alapfogalmainak megismertetése és a tanultak alkalmazása gyakorlati feladatok megoldására.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az informatika feladatai. Számábrázolások (számrendszerek, fixpontos, lebegőpontos, BCD). Megjelenítő kódolás. Jel, digitalizálás. A logikai műveletvégzés alapjai. Az elektronikus digitális számítógép. Algoritmusok, adatszerkezetek, programok, leírás folyamatábrával. Számítógépek és perifériák. Az operációs rendszerek alapfogalmai. Számítógép-hálózatok és protokollok (a hibakorlátozó kódolás elemei, sávszélesség, adatátviteli sebesség, a számítógép-hálózatok osztályozása, az ISO/OSI modell, alapvető protokollok). Információs rendszerek. Tömörítő kódolás, az információ fogalma, a Shannon-entrópia.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Dokumentumok létrehozása szövegszerkesztő programmal (szakmai önéletrajz, vezetői összefoglaló, körlevél, szakdolgozat formátumú tanulmány). Feladatok megoldása táblázatkezelővel (alapfeladatok, képletek, függvényábrázolás, mátrix-műveletek, vezérlők, makrók).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Átfogóan ismeri a műszaki menedzser szakterülethez szervesen kapcsolódó információtechnológiai szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.

Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Ismeri a műszaki menedzsment szakterületeinek tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes műszaki, technológiai, beruházási, gyártási, logisztikai, minőségbiztosítási, informatikai folyamatok irányítására, szervezésére, ellenőrzésére és fejlesztésük összehangolására. Képes az információk menedzselésére. Képes a szakterületét támogató szoftverek és informatikai rendszerek felhasználói szintű kezelésére, alkalmazására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért.

Attitűdje:

Nyitott az informatikai eszközök használatára, törekszik a műszaki menedzser szakterülethez tartozó szoftverek megismerésére és alkalmazására, legalább egy ilyen programot készségszinten ismer és kezel.

Autonómia és felelősség:

Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai, technológiai és adminisztrációs változásokat.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Pontszerző dolgozatok az előadás és a gyakorlatok anyagából.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Pintér I.: Informatika; 15 fős számítógépterem, MS Excel

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

Dr. Nyakóné dr. Juhász Katalin, Dr. Terdik György, Biró Piroska, Dr. Kátai Zoltán: Bevezetés az Informatikába, www.tankonyvtar.hu, 2011. Kovalcsikné Pintér Orsolya: Az Excel függvényei A-tól Z-ig. ComputerBooks Kiadó, 2009, ISBN 9789636182434.