Tantárgy neve, kódja: Integrált vállalatirányítási rendszerek, GMUMBAN-INTVAREN-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Informatika
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth Ákos , Kiss-Béres Beatrix
Ellenőrzésért felel: Bajákiné Szűcs Éva
Tárgy oktatásának célja:
Az integrált vállalatirányítási rendszerek (IVR) funkcióinak és struktúrájának megismertetése. Az IVR gazdasági szerepének és az IVR modulok alapvető informatikai tulajdonságainak bemutatása. Foglalkozunk IVR-nek vállalatnál történő bevezetésével.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki, technológiai, beruházási, gyártási, logisztikai, minőségbiztosítási, informatikai folyamatok irányítására, szervezésére, ellenőrzésére és fejlesztésük összehangolására. Képes a termelésmenedzsment operatív feladatainak ellátására. Képes vállalati, intézményi menedzsment alrendszerek működtetésére. Képes a szakterületét támogató szoftverek és informatikai rendszerek felhasználói szintű kezelésére, alkalmazására. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végiggondolására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév tananyagából prezentáció készítése és bemutatása egy megadott témában. Érdemjegyek a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Számítógép-terem, Odoo IVR szoftver

Kötelező irodalom:

T.F. Wallace és M.H. Kremzer. ERP – Vállalatirányítási rendszerek. HVG könyvek, 2006, ISBN 9637525939

Ajánlott irodalom:

Juhász S. Vállalati információs rendszerek műszaki alapjai. SZAK Kiadó, 2011, ISBN 9789639863224. E.F. Monk and B.J. Wagner. Concepts in Enterprise Resource Planning. Cengage Learning, 2013, ISBN 13: 9781111820398,