Tantárgy neve, kódja: Általános géptan, GGEPBAL-ALGEPTAN-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a géptervezésben szükséges alapvető elméleti és gyakorlati módszereket, gépipari mérés célgéppel módszertanát, dokumentálását, néhány konkrét alkalmazási példa segítségével gépek működését.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A gép fogalma, csoportosításuk. A gép egyenletes üzeme. Fizikai mennyiségek és kapcsolataik. Mechanikai munka, teljesítmény, hatásfok fogalma. Feladat (kézi csörlő). Súrlódás és gördülési ellenállás. A mechanikai munka módosítása, átvitele (álló- és mozgócsiga). Dörzs-és fogaskerékhajtás, szíjhajtás. Feladat (súrl. lejtőn). Szíjhajtás. Nyomott csavarrugó. Feladat (szíjhajtás, fogaskerékhajtás). A gép egyenletesen változó sebességű üzeme. Áramlástani alapismeretek. Hidrosztatika, nyomásmérés. Feladat (U-cső, hidraulikus erőátalakító). Folyadékok mechanikája (csőben történő stacionárius áramlás ideális folyadék esetén, kontinuitás törvénye, Bernoulli-egyenlet). Impulzus-tétel. Csőben történő stacionárius áramlás viszkózus folyadék esetén. Feladat. Hőtani alapismeretek (alapfogalmak, hővezetés, konvekció, hőátbocsátás). Áramlástechnikai gépek (szivattyúk, ventilátorok). Kalorikus gépek (háztartási hűtőgépek).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A megszerzett ismeretei alapján a hallgatók képesek önálló munkával a gépészeti gyakorlatban előforduló egyszerűbb konstrukciós és gépüzemeltetési feladatok megoldására. Képesek tanulmányaik folytatására, a gépelemek és hő- és áramlástechnikai gépek területen. A következetes oktatási és számonkérési módszerek segítik a szakmai felelősség vállalást, a folyamatos tanulás fontosságának és a tantárgy elsajátításához szükséges ismeretek egyéni megszerzésének felismerését.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 1 db 100 pontos zh íratásával ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet, eredménytelen zh esetén 1 db. 100 pontos pót zárthelyi írására adunk lehetőséget. A vizsgára bocsátás feltételei: a zárthelyi dolgozat, illetve a pót zárthelyi eredménye legalább 50 pont legyen.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga írásbeli részének a hallgató kérésére elfogadjuk a tárgyfélévben a szorgalmi időszakban megírt zárthelyi, ill. pót zárthelyi eredményét. A szóbeli vizsgán az írásbeli eredményhez képest legfeljebb egy jegyet lehet javítani. A csak vizsgára jelentkezők értékelése szóbeli vizsga alapján történik, ha max. közepessel megelégszik, egyébként írásbeli számonkérés is szükséges. A szóbeli vizsgán minden nagyobb anyagrész legalább elégséges szintű tudása szükséges az eredményes vizsgajegy megszerzéséhez.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Neptun Meet Street-re, Teams-re feltett írásos anyagok és a tantermekben használt modellek.

Kötelező irodalom:

1. Kovács A.: Általános géptan. BME, jegyzet (40887). 2. Pattanttyús Á. Géza: A gépek üzemtana. Bp. MK., l983. (14., lényegesen átdolgozott kiadás). 3. Lajos T.: Az áramlástan alapjai. Bp. Műegyetemi Kiadó 2004.

Ajánlott irodalom: