Tantárgy neve, kódja: Logisztikai szolgáltatók az ellátási láncban, GMUMBAN-LOSZELLA-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+3+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth József
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth József
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth József
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók megismerjék a logisztikai ellátási lánc átalakulási-fejlődési folyamatait, szerkezetét, a logisztikai szolgáltatások kiszervezését és a komplex logisztikai szolgáltatók szerepét.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A kiszervezés lehetőségei az ellátási láncban. A logisztikai szolgáltatók megjelenésének hatása az ellátási lánc hatékonyságára. A logisztikai szolgáltatások típusai. A logisztikai szolgáltatások integrációi. A logisztikai szolgáltató központok szerkezete és működése. Szolgáltató központok a régióban.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Képes vállalati, intézményi menedzsment alrendszerek működtetésére. Képes a folyamat- és működésfejlesztéssel foglalkozó teamek munkájában való részvételre, és e csoportok munkájának koordinálására. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozat egyszer pótolhat. Félévközi feladat egy kiadott témakör színvonalas feldolgozása és előadása, valamint megfelelő ismeretek, jártasság megszerzése és vitakészség kialakítása az adott témából.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Prof. Dr. Knoll Imre: Logisztika - Gazdaság – Társadalom. Kovásznai Kiadó, Budapest, 2003., ISBN 9638619430Szegedi Zoltán: Logisztika menedzsereknek. Kossuth Kiadó, Budapest, 1999., ISBN: 9630941074Dr. Prezenszki József (szerk.): Logisztika I. BME Mérnöktovábbképző Intézet. Budapest, 2006.Dr. Prezenszki József (szerk.): Logisztika II. BME Mérnöktovábbképző Intézet. Budapest, 2007.

Ajánlott irodalom: