Tantárgy neve, kódja: Menedzsment alapjai, GMUMBAN-MENEALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth József
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A szervezetek felépítésének és működési elveinek elsajátíttatása, valamint a menedzsment funkcióinak alapelveinek és legfontosabb rendszerszervezési eszközeinek a megismertetése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés a menedzsmentbe. A menedzsment fogalma, folyamata, modellje. A menedzseri szerepek, a menedzser kapcsolatrendszere. A szervezetek menedzselésének alapkérdései. A referátumtémák meghatározása. A menedzsment szervezetszociológiai alapjai. A klasszikus menedzsment. II. A humán reláció menedzsment. Az adaptáció és az interakció menedzsment. Összefoglalás, zárthelyi dolgozat I. A szervezeti adottságok. A szervezeti környezet. A szervezeti kommunikáció alapvető kérdései. A szervezeti hatalom elmélete. Összefoglalás, zárthelyi dolgozat II.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók két zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozatok egyszer pótolhatóak. Félévközi feladat egy kiadott témakör színvonalas feldolgozása (és előadása), valamint megfelelő ismeretek, jártasság megszerzése és vitakészség kialakítása az adott témából.
Vizsgakövetelmények:

A félévközi feladatok legalább 50% szintű teljesítése. a vizsga írásban illetve szóban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően. Kollokviumon a tantárgy fő tárgyköreiből feltett kérdések kifejtése.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Tóth József: Gyakorló feladatok szervezési-vezetési ismeretekből. GAMF, Kecskemét, 1999.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás és szervezés. KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó Kft., Budapest, 2001.Ajánlott irodalom:Dobák Miklós-Antal Zsuzsanna: Vezetés és szervezés. Aula, 2011.

Ajánlott irodalom: