Tantárgy neve, kódja: Méréstechnika, GMUMBAN-MERESTEC-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska Katarína
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Líska Katarína , Nagyné Pintér Zsuzsanna, Sándor Roland
Ellenőrzésért felel: Dr. Líska Katarína
Tárgy oktatásának célja:
A Méréstechnika c. tárgy célja az iparban használatos hosszmérések bemutatása. A tárgy elvégzésével a hallgató biztos alapokat kap a téma elméleti és gyakorlati részéből. Elsajátítja az egyes mérések gyakorlati menetét, megismeri az idomszer tervezésének egyes lépéseit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Mérési alapfogalmak, mérési hibák. Mérési módszerek. Hosszmértékrendszer kialakulása. Mechanikus hosszmérő eszközök. Eltérés mérés mérőeszközei. Alakhiba megállapítása. Optikai mérőeszközök bemutatása, kezelésük megismerése. Felületi érdesség meghatározása. Idomszerek. Koordináta méréstechnika, mérőgépek. Fogaskerekek mérése. Menetek ellenőrzése.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes az információk menedzselésére. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végig gondolására. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az egyestől különböző gyakorlati jegy feltételei: A gyakorlati órák TVSZ szerinti látogatása, a két darab zárthelyi dolgozat (35-35 pont) mindegyikének külön-külön legalább 50%-os (17,5-17,5pont) teljesítése, valamint a laborgyakorlatokon teljesítendő 4 db önálló feladatra szerezhető pontszám (30pont) legalább 50%-ának (15 pont) megszerzése. Elégtelen zárthelyi dolgozat esetén pótlásra van lehetőség. A pótlás időpontja egyeztetés alapján történik. Aki az első zárthelyi dolgozat pótlása során elégtelen eredményt ér el, nem jogosult a második zárthelyi dolgozat megírására. A laborgyakorlatokon történő önálló munkavégzés feltétele a mérési gyakorlat előtt kiadott feladatkiírás otthoni feldolgozása. Az önálló munka megkezdése előtt a hallgató számot kell adjon felkészültségéről. A felkészületlen hallgató nem végezheti el az önálló feladatot.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások anyaga (PPT), a Járműtechnológia Tanszék mérőlaborja (8/11)

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:David Whitehouse: Surfaces and their Measurement. Kogan Page Science 2002, ISBN 1903996600Toru Yoshizawa: Handbook of optical metrology. CRC Press 2009, ISBN 9780849337604

Ajánlott irodalom: