Tantárgy neve, kódja: Mikroökonómia, GMUMBAN-MIKROOKO-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+2+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Huff Endre
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók képesek lesznek a gazdaság mikro szintjén tevékenykedő piaci szereplők viselkedésének, döntéseinek, valamint az ott folyó folyamatok megértésére.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

1. alkalom: Bevezetés a közgazdaságtanba: szükségletek, erőforrások, gazdasági körforgás. A gazdálkodás szükségessége, a termelési lehetőségek határa, a gazdasági élet szereplői. Gazdasági rendszerek. A piac működése, kereslet, kínálat, ár. A keresleti és kínálati görbe. A piaci egyensúly. A kereslet árrugalmassága és jövedelemrugalmassága. Kereszt- árrugalmasság. A piac típusai: kompetitív, tiszta monopólium, oligopolium, monopolista piacok. A fogyasztás elmélete. A hasznosság megközelítése, közömbösségi görbék. A fogyasztás korlátai a költségvetési egyenes. Optimális fogyasztási szerkezet kialakítása. A gazdasági élet szereplői. A vállalkozás, vállalat fogalma, jelentősége. A vállalkozási formák főbb jellemzői. Időtávok a közgazdaságtanban. A termelési függvény. A munka átlag- és határterméke. A költségek csoportosítása. Explicit és implicit költségek. Változó és állandó költségek. Az átlagköltség és a határköltség. A profit fogalma és fajtái. A profit maximalizálásának követelménye. A fedezeti és üzemszüneti pont. Profitmaximumra való törekvés a kompetitív vállalatnál, alkalmazkodás a piachoz. A kompetitív iparág profitja hosszú távon. Profitmaximumra való törekvés a tiszta monopóliumnál. A kompetitív iparág és a tiszta monopólium összehasonlítása hosszú távon azonos költségszintet feltételezve. Összefoglalás, számítási feladatok gyakorlása.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, azok egészségre és biztonságra való hatásmechanizmusát. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A zárthelyi dolgozat minimum 50%-ra történő teljesítése. Sikertelen zárthelyi dolgozat esetén egy pót zárthelyi dolgozat írása, és annak minimum 50%-ra történő teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Jegymegajánlás a zárthelyi dolgozat jeles és jó érdemjegynek megfelelő pontot elérők számára. Ponthatárok a TVSZ szerint. Pót zárthelyi dolgozat esetén nincs jegymegajánlás. Vizsga: írásbeli. Ponthatárok a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Elmélet: Samuelson – Nordhaus (2012): Közgazdaságtan. Akadémiai Kiadó 1–18. fejezetekGyakorlat: Károlyné Dóra Margit: Közgazdaságtan I. (távoktatási tananyag) 2006.

Ajánlott irodalom: