Tantárgy neve, kódja: Műszaki ábrázolás, GMUMBAN-MUSZAABR-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+1+1
Kreditérték: 4
Elmélet: 33 %
Gyakorlat: 67 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Vajda Zsuzsanna
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A műszaki kommunikáció elveinek és gyakorlati megvalósításának elsajátítása. A műszaki rajzok jelöléseinek értelmezése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A műszaki ábrázolás alapfogalmai. Térelemek ábrázolása rendezett nézeteken. Síkok metszésvonala. Síklapú alakzatok ábrázolása. Síklapú alakzatok áthatása. Forgásfelületek-és felületi pontjaik ábrázolása. Forgásfelületek (testek) áthatása Ábrázolás nézetekkel, metszetekkel, jelölések. Szelvények. Mérethálózatok felépítése. Méretek megadása műszaki rajzokon. Csavarmenetek ábrázolása, méretmegadásuk. Csavarkötések (csavarfejek és anyák) ábrázolása. Tűrések-illesztések alapfogalmai. Az ISO tűrésrendszer felépítése. Felületi érdességi jellemzők és előírásuk. Hegesztett kötések ábrázolása. Egyszerűsített ábrázolások (bordás tengely, fogaskerék, stb.).


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes az információk menedzselésére. Képes a termelésmenedzsment operatív feladatainak ellátására. Képes a versenytársak, a termékek, a piaci lehetőségek elemzésére és a termékek, műszaki tartalmú szolgáltatások értékesítése. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre. - Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Betartja a munkavégzés és munkavállalás jogi, erkölcsi és szakmai szabályrendszerét. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy, mely a félév folyamán elkészített 3 db műszaki rajz (20-10-20 pont), és 2 db zárthelyi dolgozat (20-30 pont) eredményétből adódik. A feladatok és a zárthelyik azonos súllyal szerepelnek, és minden feladatnak és zárthelyinek egyenként is az adott maximális pontszám 50%-ának kell lennie az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez. Az első zárthelyi megírásaára a mérethálózat témakörének befejezése után, a másodikra az összes téma feldolgozása után kerül sor. A zárthelyik időpontját és a feladatok beadási határidejét az előadó, illetve a gyakorlatvezetők hirdetik ki az első oktatási héten. Az eredeti beadási határidőtől maximum két héttel lehet eltérni. Az aktuális rajzfeladat csak akkor adható ki, ha az azt megelőző feladatot a hallgató beadta, azaz a gyakorlatvezető elfogadta. A visszakapott rajz javított változatát a visszaadást követő héten kell beadni. A zárthelyi az utolsó oktatási héten pótolható az előadó által meghirdetett időpontban és helyen.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A CooSpace-re feltett írásos anyagok.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Házkötő István: Műszaki 2D-s ábrázolás, Budapest, 2006.(azonosítója: 45079)

Ajánlott irodalom: