Tantárgy neve, kódja: Műszaki fizika labor, GMUMBAN-MUSZAFIL-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Fizika
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Görbe Mihály
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Jusztin Mária Zsuzsanna
Ellenőrzésért felel: Jusztin Mária Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
A Műszaki fizika labor. c. tárgy célja, hogy a hallgatók a megszerzett fizikai ismereteket mérések alkalmával elmélyítsék, az elvégzett mérések kiértékelését informatikai eszközök felhasználásával és manuálisan is képesek legyenek elvégezni.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Mechanikai, hőtani áramlástani és optikai alapmérések kivitelezése és kiértékelése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes az információk menedzselésére. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Képes a gyakorlatban is alkalmazni a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek előírásait, követelményeit. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A mérési gyakorlatokra kiadott sillabusz alapján előre fel kell készülni. A mérésről, a kiadott sillabusz alapján készült jegyzőkönyvet el kell készíteni és az óra végén be kell adni. A mérési gyakorlatok legalább 2/3-adát (7 db) el kell végezni. (A mérési gyakorlatok nem pótolhatók.) Vizsgakövetelmények: A jegyzőkönyvekre kapható pontok: 0 - 8 pont. Az utolsó gyakorlaton a mérések anyagából 25 perces kisdolgozatot írnak a hallgatók, amelyre max. 20 pont kapható. (A kisdolgozat nem pótolható.) A félévi érdemjegyet a TVSZ-ben található pontozási táblázat alapján állapítjuk meg. Távoktatásra való áttérés esetén a számonkérésben változás lehet.
Vizsgakövetelmények:

A jegyzőkönyvekre kapható pontok: 0 - 8 pont. Az utolsó gyakorlaton a mérések anyagából 25 perces kisdolgozatot írnak a hallgatók, amelyre max. 20 pont kapható. (A kisdolgozat nem pótolható.) A félévi érdemjegyet a TVSZ-ben található pontozási táblázat alapján állapítjuk meg. Távoktatásra való áttérés esetén a számonkérésben változás lehet.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Teams-re feltöltött segédanyagok, a kiadott sillabuszok.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Dr. Szablics Bálint: Fizika, KF GAMFK H-332, Kecskemét, 2003.Bagány M.: Műszaki áramlástan KF GAMF H–393, Kecskemét, 2009.Bagány Mihály: Műszaki Hőtan, KF-GAMFK H-388, Kecskemét, 2009

Ajánlott irodalom: