Tantárgy neve, kódja: Projektmenedzsment, GMUMBAN-PROMENET-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1+2+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Mikroökonómia + 100 kr.
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth József
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth József
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth József
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók sajátítsák el a projektek tervezésének, szervezésének, vezetésének, irányításának, kontrolljának alapvető ismereteit és legyenek képesek projekteket menedzselni.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A tantárgy tartalmának, követelményeinek ismertetése. A projektmenedzsment alapvető kérdéseinek felvetése. A gazdasági környezet változásai és hatásuk a projektmenedzsmentre. A projektmenedzsment funkciói és a projekt definiálása. A sikeres projektmenedzselés alapjai. A referátumtémák meghatározása. A projektmenedzsment és a stratégiai menedzsment összefüggései. A projekttervezés pénzügyi alapjai. A projektmenedzsment és az innovációmenedzsment összefüggései. A projektmenedzsment szervezeti alapjai. A szervezeti struktúra és a projektek. A gazdasági szervezetek szerkezeti jellemzői és határai a projektkorszakban. A szervezetek átszervezése a projektekre. A projektmenedzsment és a vezetés. A projektek irányítása. Projektiroda. A projekttervezés és projektcélok. A projektszabályozás. Jogkörök a projektben. Munkalebontás folyamata. Reális ütemezés. Előrehaladás mérése. A projekt-teamek meghatározása és szervezése. A projekthatókör meghatározása. Költség és ütemtervbecslés. Becslés dinamikája. Kockázatelemzés. Tevékenységfelelősség-mátrix. A projekt kiegyensúlyozása. Projektkommunikáció. Kommunikációs tervkészítés. Tájékoztatás és nyilvánosság a projektmenedzsmentben. A projektre hatással levő tényezők. A szponzorok. Projektek a mai magyar társadalomban. Pályázati projektek jellemzői Mintaprojektek bemutatása.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Képes vállalati, intézményi menedzsment alrendszerek működtetésére. Képes a folyamat- és működésfejlesztéssel foglalkozó teamek munkájában való részvételre, és e csoportok munkájának koordinálására. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására. Önállóan Képes a szervezetek működésének menedzselésére. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végig gondolására. Felelősséget vállal szakmai döntéseiért. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért. A szakterületét megalapozó nézeteket Felelősséggel vállalja. Felelősséget érez a fenntartható fejlődésért. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók két zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozatok egyszer pótolhatók. Félévközi feladat egy kiadott témakör színvonalas feldolgozása és előadása, valamint megfelelő ismeretek, jártasság megszerzése és vitakészség kialakítása az adott témából.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Verzuh, Eric: Projektmenedzsment. HVG Zrt. 2006. ISBN 9789637525773Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás és szervezés. Aula Kiadó Kft., Budapest 2004., ISBN 9789639585492Dobák Miklós: Szervezeti formák és vezetés. Akadémiai Kiadó Kft., Budapest, 2008., ISBN 9769630583406Tóth József: Szervezet és társadalom. GAMF Kecskemét 2000.Tóth József: Témavázlatok szervezési-vezetési ismeretekből. GAMF Kecskemét 1999.

Ajánlott irodalom: