Tantárgy neve, kódja: Projekt szoftverek, GMUMBAN-PROSZOFT-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kr. + Pénzügyi ismeretek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Fábián Csaba István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Fábián Csaba István
Tárgy oktatásának célja:
A Projekt szoftverek tantárgy célja, hogy a hallgató megismerkedjen olyan szoftverekkel, amelyek segítik a projektmenedzsment tevékenységét.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A Projekt szoftverek általános bemutatása, jellemzői. A félév első konzultációin a hallgatók átismétlik és felelevenítik a Microsoft Excelben végzett tanulmányaikat. Majd megtanulják alkalmazni az Excel Solver valamint Makro funkcióit. Elsajátítják egyszerűbb rendszerek szimulációs elemzését, optimalizálását. Megismerkednek a szimulációs modellezés és alkalmazási lehetőségeivel a projekttervezésben. Körutazási, szállítási, hozzárendelési, készletezési feladatok. Telepítéselméleti modellek optimalizálása Excel Solver segítségével, centrumkeresés. Lineáris programozási modellek használata projektfeladatok megoldásában. Ezt követően a MS Projekt következik, amely segítségével hatékonyan megtanulnak projekteket kezelni a hallgatók. Végezetül az adatbáziskezelés kerül előtérbe és megismerkednek az alapvető fogalmakkal az adatbázisokat illetően.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes a szakterületét támogató szoftverek és informatikai rendszerek felhasználói szintű kezelésére, alkalmazására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: 1 zárthelyi dolgozat megírása legalább elégséges szinten (50%).
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kiadott elektornikus segédanyagok, illetve számítógép-terem a gyakorlatokhoz.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Schwaber K., Sutherland J.: A Scrum Útmutató – Meghatározó útmutató a Scrumhoz: A játék szabályaiAjánlott irodalom:Pétery K.: MS PROJECT 2016 – PROJEKTTERVEZÉSChatfield C., Johnson T.: Microsoft Project 2016 Step by Step, Microsoft Press, ISBN 978-0-7356-9874-1Deák L.: Logisztikai informatika (főiskolai jegyzet) TSF-MFK Mezőtúr, 2001.

Ajánlott irodalom: