Tantárgy neve, kódja: Számítógépes tervezés (CAD), GMUMBAN-SZAMTCAD-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Műszaki ábrázolás
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Piros István Attila
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Ivánovics Gergely
Ellenőrzésért felel: Ivánovics Gergely
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatókkal megismertetni a számítógéppel segített rajzolás és a parametrikus, alapsajátosság alapú testmodellezés alapjait.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismereteAz ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. Ismeri a környezeti hatásvizsgálatok végzésére és a hatástanulmányok összeállítására vonatkozó módszertant és a jogi szabályozás alapjait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. - Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes az információk menedzselésére. Képes a termelésmenedzsment operatív feladatainak ellátására. Képes a versenytársak, a termékek, a piaci lehetőségek elemzésére és a termékek, műszaki tartalmú szolgáltatások értékesítése. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Betartja a munkavégzés és munkavállalás jogi, erkölcsi és szakmai szabályrendszerét. Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez 50 pontot kell elérni két számítógép előtti feladat megoldásával. Amennyiben az összesített pontszám nem éri el az 50 pontot, egy alkalommal a hallgató pótolhat egyik vagy mindkét feladat megoldásával. A gyakorlati jegy számítása a zárthelyik alapján történik a TVSZ szerint. Feladattípusok: rajzszerkesztési feladat (2D), időtartam 50-70 perc, gyakorlati órán. (30 pont), térbeli modellépítési feladat és rajzkészítés (3D), időtartam 60-80 perc, gyakorlati órán. (70 pont)
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az aktuális szoftver gyártójának terméktámogatásához kapcsolódó, hallgatók által szabadon igénybe vehető segédanyagok. Az órákon kívüli gyakorláshoz is lehetőséget adunk a laborban.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Kátai László: CAD tankönyv, egyetemi tananyag, Budapest, 2012.Dr. Horváth I., Csorba J., Zöldné Roska M., Fölkl R.: CAD technológiai füzetek, Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, Budapest, 2004.

Ajánlott irodalom: