Tantárgy neve, kódja: Szervezeti folyamatok menedzsmentje, GMUMBAN-SZERFOME-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István , Dr. Tóth József
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A menedzsment alapjai tantárgyra alapozva kiszélesíti a hallgatók menedzsment ismereteit. Ezen belül a vezetés funkciót megalapozó szervezeti kultúra, kommunikáció, csoportdinamika megismertetése a fő cél.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A menedzsment alapvető elveinek összefoglalása. A referátumtémák meghatározása. Csoport, csoportviszonyok, csoportdinamika. A szervezeti centralizáció, a formalizáció, és a konfliktusosság. A szervezeti kultúra. A szervezeti kommunikáció alapvető kérdései. Stratégia a szervezetekben, a stratégiai tervezés és a stratégiai elemzés módszerei. A vezetési stílusok. Az időgazdálkodás a menedzsmentben. A szervezeti döntési folyamat alapvető kérdései. Zárthelyi dolgozat I. A változás és innováció a menedzseri folyamatokban. A szervezeti formák menedzsmentje. A modern tudásszervezetek struktúrája. Összefoglalás. Zárthelyi dolgozat II.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes vállalati, intézményi menedzsment alrendszerek működtetésére. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók két zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozatok időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozat egyszer pótolható. A hallgatók a félév során kiselőadásokat készítenek. A kiadott témakör színvonalas feldolgozása és előadása, valamint megfelelő ismeretek, jártasság megszerzése és vitakészség kialakítása a tantárgy témáiból, továbbá a zárthelyi dolgozatok kiváló vagy jó szintű megírása eredményeképpen megajánlott jegyet lehet szerezni.
Vizsgakövetelmények:

Kollokvium, írásbeli, TVSZ-nek megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Antal Zsuzsanna, Dobák Miklós: Vezetés és szervezés - Szervezetek kialakítása és működtetése Akadémiai Kiadó, 2016 ISBN: 9789630594479Bakacsi Gyula: A szervezeti magatartás alapjai. Semmelweis Kiadó, Budapest 2015. ISBN978 963 331 3138Tóth József: Szervezet és társadalom. GAMF Kecskemét 2000.

Ajánlott irodalom: