Tantárgy neve, kódja: Szociológia, GMUMBAN-SZOCIOLO-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Török Erika
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Török Erika
Ellenőrzésért felel: Dr. Török Erika
Tárgy oktatásának célja:
A szociológiai alapismeretek és egyes társadalomismereti témák megismertetése. Az alapismeretek magukban foglalják a szociológia, mint tudomány kialakulását, a legjelentősebb szakterületeit. A tantárgy célja, hogy a hallgatókat megismertesse a szociológia fő kérdésfelvetéseivel, betekintést nyújtson a szociológia szemlélet mindennapi életben való hasznosíthatóságába. A kurzust elvégezve hallgatók megismerkednek a mai magyar társadalomszerkezet jellegzetességeivel és a főbb társadalmi mechanizmusokkal.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés és tantárgyi tájékoztató. Kiselőadások megbeszélése. A szociológia mint társadalomtudomány. Kultúra és társadalom. Társadalmi rendszer főbb típusai, a társadalmi rétegződés. Társadalmi egyenlőtlenségek. Oktatási esélyegyenlőség – munkaerőpiac – életstílus – politikai preferenciák. A társadalmi csoportok. A társadalom alapsejtje: a család. A családok helyzete Magyarországon. A szocializáció. Másodlagos szocializáció. A személyközi és csoportközi viszonyok. Devianciák. Média és társadalom. Életszínvonal, életmód, életminőség. Értékelés. Félévközi teljesítmények megbeszélése. Zárthelyi dolgozat. (45 perc, az utolsó konzultációs napon).


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozására és felhasználására. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Önállóan Képes a szervezetek működésének menedzselésére. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A hallgatók két lehetőség közül választhatnak:1. A témával kapcsolatos szakanyag önálló feldolgozása bemutatása hallgatói kiselőadás keretében (szóbeli tartalom 30 pont, vázlat 10 pont, prezentáció 10 pont, összesen 50 pont). A hallgatói kiselőadás időpontja egyéni megállapodás alapján történik, terjedelme 15 perc., megszerezhető maximális pontszám: 50. Zárthelyi dolgozat, mellyen 100 pont szerezhető. A zárthelyi dolgozat tartalma az oktató előadásain és a hallgatók kiselőadásain előadott anyagok és a megadott kötelező irodalom alapján kerül összeállításra.2. Amennyiben a hallgató nem készít és mutat be kiselőadást, akkor az utolsó órán zárthelyi dolgozat írása. A zárthelyi dolgozat tartalma az oktató előadásain és a hallgatók kiselőadásain előadott anyagok alapján kerül összeállításra. A zárhelyi dolgozattal 100 pont érhető el. Kiselőadásra választható témakörök:A cigányság helyzete Magyarországon. A rendszerváltás társadalmi hatásai.Művészet és társadalom. Kulturális különbségek. Népszerű kultúra és magas kultúra. (zene, képzőművészet, tánc, stb.)A határon túli magyarok helyzete. A fiatalok helyzete – oktatás, munkaerőpiac. A fiatalok helyzete – a második demográfiai átmenet (a családalapítás kitolódása). A kábítószer fogyasztás Magyarországon. Mobilitás és globalizáció.Facebook társadalom. A családi értékek és a demográfiai magatartás kölcsönhatása (gyerekvállalás). A női és férfi szerepek változása. A vallás szerepe a társadalomban. A fogyasztói társadalom és a tudatos fogyasztói magatartás. Életmód, életstílus és fogyasztás kapcsolata. A reklámok szerepe és hatása. Média és médiafogyasztás.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalomGiddens A.: Szociológia, Osiris Kiadó, 2003, 39-56, 59-112, 113-135. 137-165, 221-254, 285-297, 377-405, 407-433, 465-493, 553-575. p.) ISBN: 9789633899847A coospace feltöltött anyagok.Ajánlott irodalom: Andorka R.: Bevezetés a szociológiába, Osiris, 2006, ISBN: 9789633898482

Ajánlott irodalom: