Tantárgy neve, kódja: Termelésmenedzsment, GMUMBAN-TERMMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth Ákos
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth Ákos
Tárgy oktatásának célja:
A Termelésmenedzsment c. tantárgy célja a hallgatókkal megismertetni a termelésmenedzsment helyét, szerepét egy vállalatnál, a termelés és a logisztika kapcsolatát, a gyártási folyamatok szervezésének és menedzselésének módszereit. Az értékteremtő folyamatok struktúrájának és dinamikájának bemutatása, a hallgatók áttekintő ismereteinek megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az értékteremtés folyamata, a termelésmenedzsment helye, szerepe a vállalatnál. Az értékteremtő folyamatok összetevői. Értékteremtés piaci szemszögből. Folyamattípusok jellemzői. Termék és folyamat-életciklus, fő szakaszainak kapcsolata. Technológiaválasztás. Létesítmény elhelyezés és –berendezés. Termelés és logisztika helye az össz-vállalati stratégiában. Igény kielégítés és stratégia. Termékfejlesztés, életgörbe elméletek, terméktervezés. A vállalati innovációs rendszer kialakítása, működése. Termeléstervezési rendszerek. Vállalati folyamatok tervezése. Az aggregált tervezés módszerei. Szükséglettervezési rendszerek (MRP). MRP tervezési mechanizmusa. Az MRP rendszerek működése. MRP számítás. Gyártási folyamatok szervezése, menedzselése. A korszerű termelési rendszerek működése. A JIT és az OPT rendszer feltételei, alkalmazása. Létesítmények kapacitástervezése, tervezése, elhelyezése és berendezése. Tanulási görbe, és szerepe a termelés gazdaságosságában.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit, azok egészségre és biztonságra való hatásmechanizmusát. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes az információk menedzselésére. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Felelősséget vállal szakmai döntéseiért. - Felelősséget érez a fenntartható fejlődésért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
6. héten 1. zárthelyi dolgozat elmélet és gyakorlat (50 pont). 12. héten 2. zárthelyi dolgozat elmélet és gyakorlat (50 pont). Összesen max. 100 pont. 13. hét pót zárthelyi dolgozat. Érdemjegy TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Demeter Krisztina: Termelés, szolgáltatás, logisztika. Az értékteremtés folyamatai. Budapest. Wolters Kluwer Kft. 2017 ISBN: 978 963 295 704 3

Ajánlott irodalom:

Chikán, A., Demeter, K.: Értékteremtő folyamtok menedzsmentje, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789639585218 Demeter, K.: Termelés és logisztika: Az elvi alapoktól a napi gyakorlatig, szöveggyűjtemény, Aula Kiadó, Budapest, 2003, ISBN 9789632953854,