Tantárgy neve, kódja: Vállalkozásszervezés, GMUMBAN-VALLSZER-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kr.
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Trautmann László
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Ferenczy Tibor István
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A tervezési és szervezési alapismeretekre építve ismerjék meg a vállalkozások átfogó, középtávú tervezésének módszereit. Önálló, illetve csoportmunka keretében gyakorolják is az üzleti tervkészítést.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Az előadások témaköreinek és a félévi követelmények ismertetése. A vállalkozási formák, jellemzők. Tervezés a vállalkozásokban, a tervek csoportjai, típusai. Az üzleti terv szükségessége, felépítése. Helyzetelemzés, belső és környezeti vizsgálat. A vállalkozás bemutatása, szervezet, termékek, szolgáltatások. A vállalkozás működtetése, termelés, szolgáltatás. A terv értékesítési és marketing fejezete. A pénzügyi fejezet. Fedezeti számítás, megtérülés-vizsgálat. A terv megvalósíthatósága, kockázatelemzés. Az önálló feladatok bemutatása.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy zárthelyi dolgozat, üzleti terv készítése (1-)2-3 fős csoportokban. A félévközi zh és feladat legalább 51%-os teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Megajánlott érdemjegy: a félévközi zh, és feladat legalább 76%-os teljesítése, 86%-tól jeles (5), 76 %-tól jó (4). Szóbeli vizsga, az előre meghatározott ismeretkörök szerinti tételek alapján.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Jäckel Katalin – Nagy Orsolya: Üzleti terv készítése. Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. 2009. ISBN: 9633947722Ajánlott irodalom:Pálinkás Jenő: Vállalkozások szervezése. LSI Oktatóközpont, Budapest, 2002. ISBN: 0109001745504Nábrádi András – Pupos Tobor: A stratégiai és üzleti tervezés gyakorlata. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest, 2010. ISBN 9789639935402

Ajánlott irodalom: