Tantárgy neve, kódja: Vállalati pénzügyek és tőkegazdálkodás, GMUMBAN-VAPETOKE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSC
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Kökény Gyula
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Ferenczy Tibor István
Tárgy oktatásának célja:
A vállalkozás működési feltételeinek, a pénzügyi döntések tartalmának, típusainak és céljának megismerése. A beruházási döntések, számítási eljárások, döntési szabályok és küszöbértékek alkalmazása. A vállalati tőkeköltség értelmezése, döntés a tőkeszerkezetről, optimális tőkeszerkezet, illetve a forgótőke-menedzsment lényegének megismerése. Vállalati finanszírozási döntéseinek megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A pénzügyi döntések. A vállalkozások működésének feltételei. Hozam-kockázat-likviditás összefüggései. A beruházási döntések statikus számítási eljárásai, előnyök, hátrányok. A pénz időértéke. Kamatozási periódusok-kamatlábak. A beruházási döntések dinamikus számítási eljárásai, előnyök, hátrányok. Speciális pénzáramlások értékelése. Értékpapírok értékelése. A forgótőke-menedzsment jelentősége, a forgótőke-politika és a likviditás összefüggései. Vállalkozások belső finanszírozása,Vállalkozások külső finanszírozása (hitelezés, lízing, faktoring). A legfontosabb pénzügyi mutatók, azok számítása, pénzügyi elemzés.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végiggondolására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A kiadott tananyag folyamatos feldolgozása.A zárthelyi dolgozat minimum 50 százalékos teljesítése a gyakorlati jegy feltétele.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az oktató által kiadott anyagok, diasorok, feladatok.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Illés Ivánné dr.: Társaságok pénzügyei. SALDO, Bp., 2002.Szabó Márta – Pálinkó Éva: Vállalati pénzügyek, Példatár és esettanulmányok. Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 2004. Brealey-Myers : Modern vállalati pénzügyek. Budapest, Panem , 2011. ISBN 978-963-545-528-7

Ajánlott irodalom: