Tantárgy neve, kódja: Elektrotechnika, GMUSFKL-ELEKTROT-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki FOSZK, FOSZK
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Ádámné Dr. Major Andrea
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Kósa János Árpád
Ellenőrzésért felel: Dr. Kósa János Árpád
Tárgy oktatásának célja:
Az Elektrotechnika c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos elektromos berendezések elméleti hátterét, gyakorlati hasznát. Valamint megismerjék az elektrotechnika fogalomkörét.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Alapfogalmak, statikus jelenségek, vezetés, áram, Ohm törvény, ellenállás eredők, Kirchhoff-törvények, feszültség- és áramosztó, Norton és Thevenin tétele, a szuperpozíció elve, statikus mágneses tér, feszültségosztó, áramosztó, egyfázisú hálózatok, gerjesztési törvény, komplex módszer, villamos gépek működésének alapjai: transzformátorok, egyenáramú gépek, háromfázisú hálózatok.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

tudása - Ismeri a műszaki képzési terület műveléséhez szükséges általános matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat, és az ezekkel összefüggő terminológiát. - Ismeri a műszaki képzési terület adott részterületéhez kapcsolódó tevékenységek legfontosabb eljárásait, eszközeit és dokumentációs rendszerét. - Ismeri a szakszerű és hatékony írásbeli, rajz útján történő és szóbeli szakmai kommunikáció eszközeit. - Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi területek elvárásait, követelményeit. képességei - A műszaki képzési terület egy adott részterületén felmerülő rutinfeladatok megoldása során képes alkalmazni a megismert általános elveket, szabályokat, eljárásokat, terminológiát. - Képes szakterületén belül adott részterület műszaki folyamatait működtetni és munkáját dokumentálni. - Feladatmegoldása során képes együttműködni és szakmai kommunikációt folytatni más szakemberekkel. - Képes egyénileg és csoportmunkában egyaránt ismereteinek gyakorlatban való megvalósítására. - Képes létrehozni, olvasni és értelmezni a műszaki dokumentációkat. attitűdje - Vállalja és elfogadja a műszaki képzési területet, az ott ellátandó mérnöki kisegítő tevékenységeket. - Érdeklődő a műszaki képzési területtel összefüggő új módszerekkel és eszközökkel kapcsolatban. - Elkötelezett a minőségi követelmények betartása iránt. - Betartja és betartatja a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi követelményeket. - Nyitott ismereteinek gyarapítása iránt. autonómiája és felelőssége - A kiadott feladatot képes önállóan végrehajtani. - Felismeri saját szakmai korlátait egy adott probléma felmerülése esetén. - Képes és hajlandó együttműködni szakmai feladatok megoldásában más résztvevőkkel. - Figyelembe veszi munkájában az etikai és jogi szabályokat, szervezeti előírásokat. - Felelősséggel végzi saját munkáját és felelősséget vállal érte.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 2 zárthelyi legalább elégséges (2) szinten történő megírása szükséges az aláírás megszerzéséhez, amely a gyakorlati jegy megszerzésének feltétele.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kiadott aktuális példák.

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Zombory László: Elektromágneses terek, Hungarian edition MK. Kft., 2006 [2] Jegyzet: Nagyné Cséky Zsuzsa: Elektrotechnika példatár (H-337)

Ajánlott irodalom: