Tantárgy neve, kódja: Műszaki ábrázolás, GMUSFKL-MUSZAABR-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki FOSZK, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
Elsajátítandó ismeretanyag:

A műszaki ábrázolás alapfogalmai. Térelemek ábrázolása rendezett nézeteken. Síkok metszésvonala. Síklapú alakzatok ábrázolása. Síklapú alakzatok áthatása. Forgásfelületek-és felületi pontjaik ábrázolása. Forgásfelületek (testek) áthatása Ábrázolás nézetekkel, metszetekkel, jelölések. Szelvények. Mérethálózatok felépítése. Méretek megadása műszaki rajzokon. Csavarmenetek ábrázolása, méretmegadásuk. Csavarkötések (csavarfejek és anyák) ábrázolása. Tűrések-illesztések alapfogalmai. Az ISO tűrésrendszer felépítése. Felületi érdességi jellemzők és előírásuk. Hegesztett kötések ábrázolása. Egyszerűsített ábrázolások (bordás tengely, fogaskerék, stb.).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

tudás - Ismeri a szakszerű és hatékony írásbeli, rajz útján történő és szóbeli szakmai kommunikáció eszközeit. képesség - Képes szakterületén belül adott részterület műszaki folyamatait működtetni és munkáját dokumentálni. - Képes létrehozni, olvasni és értelmezni a műszaki dokumentációkat. attitűd és/vagy autonómia és felelősségvállalás - Nyitott ismereteinek gyarapítása iránt. - A kiadott feladatot képes önállóan végrehajtani. - Felelősséggel végzi saját munkáját és felelősséget vállal érte.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy, mely a félév folyamán elkészített 2 db műszaki rajz (25-25 pont), és 1 db zárthelyi dolgozat (50 pont) eredményétből adódik. A feladatok és a zárthelyik azonos súllyal szerepelnek, és minden feladatnak és zárthelyinek egyenként is az adott maximális pontszám 50%-ának kell lennie az elégséges gyakorlati jegy megszerzéséhez. A zárthelyi megírására az összes téma feldolgozása után kerül sor, az utolsó konzultáción. Az aktuális rajzfeladat csak akkor adható ki, ha az azt megelőző feladatot a hallgató beadta. A visszakapott rajz javított változatát a visszaadást követő konzultáción kell beadni. A zárthelyi az utolsó oktatási héten pótolható az előadó által meghirdetett időpontban és helyen.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Neptun Meet Street-re, Teams-re feltett írásos anyagok és a tantermekben használt modellek.

Kötelező irodalom:

Házkötő István: Műszaki 2D-s ábrázolás, Budapest, 2006.(azonosítója: 45079)

Ajánlott irodalom: