Tantárgy neve, kódja: Anyagismeret, GMUSFKN-ANYAGISM-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki FOSZK, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Farkas Attila Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Johanyák Edit
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Anyagismeret tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az anyagok belső szerkezetét, tulajdonságjellemzőit, az egyes anyagcsoportokat, amely megalapozza a kapcsolódó anyagelőállítási és feldolgozási technológiákhoz szükséges ismereteket.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Anyagok csoportosítása. Belső szerkezet, tulajdonságjellemzők, felhasználási terület kapcsolatrendszere. A fémek főbb fizikai és mechanikai tulajdonságai. Szakítóvizsgálat. Keménységmérések. Ütvehajlító vizsgálat. Anyagszerkezettani alapfogalmak. Miller index származtatása, irány és sík Miller indexe. A köbös rácsok jellemzése (rácsparaméter és atomsugár kapcsolata, koordinációs szám, atomszám, síkbeli és térbeli tömöttség). Rácshézag. Rácshibák jellemzése. Kristályos testek rugalmas és képlékeny alakváltozása. A diszlokációk és a képlékeny alakváltozás kapcsolata. Diffúzió jellemzése. Ötvözet fogalma. Gibbs-féle fázisszabály. Egyensúlyi hűtés, kétalkotós egyensúlyi állapotábrák származtatása, típusai, kezelési szabályai. Szilárd oldatok és fémes vegyületek fajtái, jellemzésük. Eutektikum, eutektoid. Kétalkotós egyensúlyi rendszerekben fázis-, és szövetelem mennyiségek számítása, szövetképek. Fázis-, és szövetdiagramok származtatása. Fe-C metastabilis ötvözetrendszerben az acélok és öntöttvasak fázisainak és szövetelemeinek jellemzése. Acélok nem egyensúlyi hűtése, az ausztenit átalakulásának módjai, elvi „C” görbe értelmezése. Az ötvözetlen acélok izotermikus és folyamatos hűtésű „C” görbéi és használatuk.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

a)    tudás A hallgató elsajátítja az anyagismeret tárgyköréhez tartozó fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket, képes az adott műszaki szakterület terminológiáit, elméleteit alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. képesség Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A laborgyakorlatokon való részvétel a TVSZ és az érvényben lévő Dékáni Utasításnak megfefelően történik. A félév során három mérési jegyzőkönyv elkészítése, határidőre történő beadása kötelező. Elfogadott jegyzőkönyvek. Egy zárthelyi dolgozat sikeres teljesítése (50% elérése). Időpontja: a félév utolsó előtti előadása, pótlása az utolsó tanítási héten pénteken 13:00. (a helye a Teams csoportban lesz kihirdetve.)
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások jegyzetelése. 7-es épület: Instron szakítógép, keménységmérő berendezések, fémmikroszkópok, egyéb roncsolásos és roncsolásmentes anyagvizsgálati berendezések.

Kötelező irodalom:

A Teams csoportban megosztott előadásvázlatok.

Ajánlott irodalom:

[1]Balla Sándor, Dr. Bán Krisztián, Dr. Lovas Antal, Szabó Attila: Anyagismeret, Budapest, 2012. www.tankonyvtar.hu [2]Bárczy Pál: Anyagszerkezettan, Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, 2007. [3]William D. Callister: Materials Science and Engineering, An Introduction, 7th Ed., John Wiley, 2007