Tantárgy neve, kódja: Fizika alapjai, GMUSFKN-FIZIKAAL-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki FOSZK, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 3
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Görbe Mihály
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Jusztin Mária Zsuzsanna
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A fizika alapjai nevű tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a fizika alapfogalmaival, definícióival, tételeivel és ezek alkalmazásában alapvető jártasságot szerezzenek.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A fizika alapjai nevű tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a fizika alapfogalmaival, definícióival, tételeivel és ezek alkalmazásában alapvető jártasságot szerezzenek. A mozgást leíró alapfogalmak, vektorok, műveletek vektorokkal egyenes vonalú egyenletes mozgás, a sebesség, mint vektor. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás, szabad esés. Dinamika: a tömeg, Newton I. törvénye lendület fogalma, lendület megmaradásának törvénye, az erő fogalma, Newton II. és III. törvénye, tömegpont egyensúlyi feltétele, súrlódási erő, az erő felbontása. Egyenletes és egyenletesen változó körmozgás. Munka, energiaformák, munka tétel, energia megmaradás törvénye. Rugalmas és rugalmatlan ütközések, teljesítmény, pillanatnyi teljesítmény, hatásfok. Hidrosztatika. Az ideális gázok állapotjelzői közötti összefüggések. Az ideális gázok állapotváltozásai. A harmonikus rezgőmozgást végző test kitérése, sebessége, gyorsulása, a testre ható erők és a test energiái. Hőtan (keverési feladatok, halmazállapot-változások, hőtágulás).


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

tudása - Ismeri a műszaki képzési terület műveléséhez szükséges általános matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat, és az ezekkel összefüggő terminológiát. - Ismeri a szakszerű és hatékony írásbeli, rajz útján történő és szóbeli szakmai kommunikáció eszközeit. képességei - A műszaki képzési terület egy adott részterületén felmerülő rutinfeladatok megoldása során képes alkalmazni a megismert általános elveket, szabályokat, eljárásokat, terminológiát. - Képes létrehozni, olvasni és értelmezni a műszaki dokumentációkat. attitűdje - Nyitott ismereteinek gyarapítása iránt. - Gyakorlati tevékenységek elvégzéséhez megfelelő kitartással és monotónia-tűréssel rendelkezik.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A szorgalmi időszakban két 50 pontos dolgozat írására kerül sor. Ezek összpontszáma alapján határozandó meg a gyakorlati jegy. Távoktatásra való áttérés esetén a számonkérésben változás lehet.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Elektronikusan elérhető feladatgyűjtemény.

Kötelező irodalom:

[1] Szablics B.: Fizika (H-332). NJE-GAMF, Kecskemét, 2010. [2] Szablics B.: Fizika I. Példatár (H-383). NJE-GAMF, Kecskemét, 2008.

Ajánlott irodalom:

[1] Raymond A. Serway and John W. Jewett: Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, Brooks/Cole, 2012. ISBN-13: 978-1-4390-4844-3 (letöltés: http://www.academia.edu/23965774/Physics_for_Scientists_Engineers_Modern_Physics_9th_Ed_Serway_Jewett)