Tantárgy neve, kódja: Gépgyártástechnológia, GMUSFKN-GEPGYAR1-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki FOSZK, FOSZK
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+1
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska János
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Nagyné Pintér Zsuzsanna
Ellenőrzésért felel: Nagyné Pintér Zsuzsanna
Tárgy oktatásának célja:
A Gépgyártástechnológia c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos számítógépes rendszereket, annak gazdasági jellemzőit, valamint megismerjék a konvencionális gyártási eljárásokat és azoknak kísérő jelenségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

A Gépgyártástechnológia c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos számítógépes rendszereket, annak gazdasági jellemzőit, valamint megismerjék a konvencionális gyártási eljárásokat és azoknak kísérő jelenségeit.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

A tantárgyon belül a hallgatók az előadásokon a vállalati tevékenységi rendszerekkel, a CA-technikákkal, a gépipari technológiák pontosságával, a gyártási és technológiai folyamatokkal, a normaidő számításának módjával, a forgácsképződés folyamatával, a költségkalkulációval és a különböző konvencionális technológiákkal foglalkoznak. A gyakorlati órákon elsajátítják a szerszámok élgeometriájának képezési módszertanát.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

A laborokban bemutató formában láthatja az esztergálás, fúrás, marás, köszörülés, gyalulás, vésés és üregelés technológiai változatait, gépeit, valamint azoknak kísérő jelenségeit.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

tudás - Ismeri a műszaki képzési terület adott részterületéhez kapcsolódó tevékenységek legfontosabb eljárásait, eszközeit és dokumentációs rendszerét. - Ismeri a speciális szakterületének lényeges gyakorlati munkafogásait, munkafolyamatait. - Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. képesség - Alkalmazza a műszaki képzési terület adott részterületére vonatkozó adatgyűjtési módszereket. - Feladatmegoldása során képes együttműködni és szakmai kommunikációt folytatni más szakemberekkel. attitűd és/vagy autonómia és felelősségvállalás - Elkötelezett a minőségi követelmények betartása iránt. - Vállalja és elfogadja a műszaki képzési területet, az ott ellátandó mérnöki kisegítő tevékenységeket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A vizsgára bocsátás feltétele egyzh legalább 50%-os teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A szóbeli vizsga feltétele az írásbelin való legalább 50%-os megfelelés. Megajánlott jegy nincs.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

1. Kodácsy J.: Gépgyártás . GAMF tanköyv 2010. ISBN 978-963-81-5. 2. Andrew Y. C. Nee: Hanbook of manufacturing Engineering and Technology. Volume 2. ISBN 978-1-4471-4669-8. Springer 2015 3. Dudás I.: Gépgyártástechnológia I. ME Kiadó, 2002. ISBN 963-661-342-7.

Ajánlott irodalom: