Tantárgy neve, kódja: Programozás, GPTIFKL-PROGRAMO-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pásztor Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Irházi Zoltán , Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Ellenőrzésért felel: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Tárgy oktatásának célja:
A Programozás c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a C++ programozási nyelvek alapjait és képesek legyenek önálló végrehajtható feladatot programozni és megismerjék a programkészítés lépéseit és alapvető algoritmusait, utasításait C++ nyelveken keresztül.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Algoritmusok, változók, program szerkezete, programozás lépései, kulcsszavak, operátorok, logikai műveletek, típuskonverzió, utasítások ismétlése, ciklusok, előfeldolgozó, tömbök, karakter tömbök, szövegkezelő függvények, input output kezelő függvények, indirekció, dinamikus tömb, struktúra, fájlkezelés, függvények, változók érvényességi köre.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

a) tudásIsmeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket.Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.b) képességKépes algoritmusok tervezésére és megvalósítására az alapvető módszertani eszközök alkalmazásával.Képes alapvető szoftverfejlesztési technológiák alkalmazására.c) attitűdElkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt.Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására.Elkötelezett a minőségi követelmények betartására.d) autonómia és felelősségMunkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.e) szakmai kompetenciákA szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A tárgy gyakorlati jeggyel zárul. Számonkérés: Az utolsó konzultáción elméleti zh a tanult fogalmakból( 40p), gyakorlati zh programkészítés C++ programozási nyelven( 60pont)
Vizsgakövetelmények:

A gyakorlati jegy megállapítása a TVSz alapján történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Nagy Sándor: A C/C++ programozási nyelv I. Kecskeméti Főiskola Műszaki Főiskolai Kar, Kecskemét 1993 [2] Dr. Pásztor Attila, Bevezetés a C++ programozás alapjaiba (RRF jegyzet) [3] Dr. Pásztor Attila, A C++ programozás összetett és egyéb típusainak használata, a programok felépítése(RRF jegyzet) [4] Dr. Johanyák Zsolt Csaba, C++ gyakorlatok (RRF)

Ajánlott irodalom: