Tantárgy neve, kódja: A számítástechnika alapjai, GPTIFKL-SZAMALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Tárgy oktatásának célja:
A számítástechnika alapjai című tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a számítástechnikában alkalmazott matematikai alapfogalmakat, a számítógépeken alkalmazott számábrázolásokat, a fontosabb hardver eszközöket és szoftver elemeket, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket számítástechnikai feladatok megoldásában, újabb ismeretek megszerzésében.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az informatika feladatai. Halmazelméleti alapok. Boole algebra. Operátorok, műveletek, logikai függvények. Számábrázolások, számrendszerek, átváltások. Fixpontos, bináris számábrázolások. Lebegőpontos és BCD számábrázolás. Számítógépek és perifériák, digitalizálás. A mikroprocesszor és működése. Operációs rendszerek. Szoftverelméleti alapok. Szövegszerkesztők, táblázatkezelők és prezentációkészítők.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri az alapvető hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a tipikus hardver és szoftver környezet kialakításának módszereit. Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.

Képességei:

Képes algoritmusok tervezésére és megvalósítására az alapvető módszertani eszközök alkalmazásával. A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.

Attitűdje:

Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt. Fontosnak tartja a környezettudatos magatartás közvetítését és megvalósítását szakmai munkájában. Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

Tudatában van az általa használt és működtetett informatikai eszközparkok értékének és jelentőségének, azokért személyes felelősséget vállal.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy elméleti és gyakorlati kérdésekből álló zárthelyi dolgozat. A zárthelyi dolgozat helyét és idejét a félév első hetében informálja a tantárgy konzultációit tartó tanár.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy az elért pontok alapján a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Neptun Meet Street-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Kósa János: Informatika I., II. GAMF jegyzet. [2] Számítástechnikai alapismeretek jegyzet, Barhács Oktatóközpont, 2002. [3] Bártfai Barnabás: Microsoft Office 2013, BBS-Info Kft., 2013, ISBN: 9789639425866.

Ajánlott irodalom:

[1] Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth László, Illés Zoltán, Istenes Zoltán, Pellek Krisztián: Számítógépes alapismeretek I., Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, 2012, https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0011_szamalap1/index.html [2] Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth László, Illés Zoltán, Nagy Tibor, Lutár Patrícia: Számítógépes alapismeretek II., Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, 2012, https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0011_szamalap2/adatok.html