Tantárgy neve, kódja: WEB-programozás I., GPTIFKL-WEBPROG1-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Subecz Zoltán , Medgyes Krisztián
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A Web-programozás I tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a weboldalak fejlesztésére alkalmazott fontosabb eszközöket és technikákat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket weboldalak fejlesztésében.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A web és a látogató viszonya. A web működése. A tervezés folyamata. A fejlesztőkörnyezet kialakítása. HTML alapok. CSS alapok. A szerver konfigurálása. PHP alapok. Adatbáziskezelés PHP-ben. JavaScript alapok. Bevezetés az OOP-ba JavaScript-ben. JSON. AJAX bevezető. JavaScript könyvtárak, egy választott könyvtár bemutatása. A HTML5 újdonságai.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a tipikus hardver és szoftver környezet kialakításának módszereit. Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete. Ismeri a legújabb igényeknek megfelelő webes alkalmazások tervezésének, fejlesztésének és tesztelésének alapvető eszközeit. Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. Ismeri a legelterjedtebb technológiákat alkalmazó, kliens és szerver oldali programozást igénylő webes alkalmazások tervezésének, fejlesztésének és tesztelésének módszertanát. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete.

Képességei:

Képes web-programozási és web-tervezési ismereteinek használatára, egyszerűbb webes alkalmazások tervezésére, forrásanyagának előállítására, fejlesztésére és tesztelésére. Képes egyszerűbb internetes tartalomkezelő rendszerek létrehozására, menedzselésére. Képes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftver eszközök kiválasztása során. A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat. Képes részt venni modern technológiákra épülő tipikus alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében. Képes off-line és on-line tartalmak készítésére a vonatkozó jogi szabályozás keretében. Képes a munkájához kapcsolódó informatikai feladatok megoldásához szükséges együttműködésre, egyéni és team munkában való hatékony munkavégzésre. Képes részt venni komplex webes alkalmazások tervezésében és fejlesztésben. Képes részt venni összetett, a legújabb technológiákat alkalmazó, kliens és szerver oldali programozást igénylő webes alkalmazás tervezésére, fejlesztésére és tesztelésében történő részvételre. A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat. Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete.

Attitűdje:

Vállalja és hitelesen képviseli az adott informatikai szakterületet, képesítése szerinti tevékenységeket és azok eredményeit. Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt. Elkötelezett szakterületének etikai és jogi szabályainak betartására. Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására. Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt. Elkötelezett a minőségi követelmények betartására. Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

Előírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait.Munkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók készítenek egy 30 pontos elméleti dolgozatot, egy 40 pontos gyakorlati dolgozatot és egy 30 pontos nagy feladatot. A sikeres félév feltételei: az elméleti dolgozatban legalább 15 pont, a gyakorlati dolgozatban legalább 20 pont és a nagy feladatban legalább 15 pont elérése.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Neptun Meet Street-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek, Ad Librum, Budapest, 2011, ISBN 9786155110269. http://nagygusztav.hu/web-programozas

Ajánlott irodalom:

[1] Julie C. Meloni, Michael Morrison: Tanuljuk meg a HTML5 és CSS használatát 24 óra alatt, Kiskapu kiadó, 2011, ISBN 9789639637788. [2] Robin Nixon: Learning PHP, MySQL, JavaScript, CSS & HTML5, Third Edition, O'Reilly Media, 2014, ISBN 9781491949467. [3] Josh Lockhart: Modern PHP: New Features and Good Practices, O'Reilly Media, 2015, ISBN 9781491905012. [4] Shawn M. Lauriat: Ajax felsőfokon. Kiskapu, 2008, ISBN 9789639637498. [5] Cody Lindley: JQuery receptek – Példák és megoldások jQuery-fejlesztőknek, Kiskapu, 2011, ISBN 9789639637757. [6] Webes tartalmak: - https://www.w3schools.com/ - http://tutorialspoint.com - http://www.php.net - https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/About_JavaScript - https://learn.jquery.com/