Tantárgy neve, kódja: Jogi ismeretek, GPTIFKN-JOGIISME-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 1++0
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Molnár István
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a közigazgatási jog alapjait, a gazdasági jog számos területét, valamint a technológiai jog kapcsolódó elemeit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Jogi alaptan: A jog alapfogalmai. A jogforrások. Közigazgatási jog: A magyar közigazgatás legfontosabb intézményei. Gazdasági jog I: A polgári jog alapjai, a személyek joga, dologi jog, a magánjogi szerződésekről általában. Gazdasági jog II: Az értékteremtő folyamat szerződési háttere. Gazdasági jog III: A gazdasági társaságok joga. A gazdálkodó szervezetek számviteli feladatai. Pénzügyi jog. Gazdasági jog IV: Munkajog, a gazdasági társaságok munkaügyei. Gazdasági jog V: A polgári és a büntetőjogi felelősség. Gazdasági visszaélések, gazdasági bűncselekmények. Technológia jog I: Szellemi tulajdonjogok. Szabadalom, védjegy, technológia-átadási megállapodások. Technológia jog II: Szerzői jog. Technológia jog III: Versenyjog. Közbeszerzési jog. Zárthelyi dolgozat.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

A gyakorlatokon az előadáson elhangzott ismeretek közös feldolgozása történik.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

a) tudásIsmeri az alapvető jogi és szabvány előírásokat.b) képességKépes off-line és on-line tartalmak készítésére a vonatkozó jogi szabályozás keretében.Képes a jogi és szabvány előírások alkalmazására.c) attitűdElkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt.Elkötelezett szakterületének etikai és jogi szabályainak betartására.Elkötelezett a minőségi követelmények betartására.d) autonómia és felelősségÖnálló a munkájához kapcsolódó előírások betartásában és a vonatkozó dokumentumok elkészítésében.Munkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.Tudatában van az általa használt és működtetett informatikai eszközparkok értékének és jelentőségének, azokért személyes felelősséget vállal.e) szakmai kompetenciákEgészségfejlesztési, fenntartható fejlődési alapismeretek, amelyek magukban foglalják a környezet-, baleset-, munka- és fogyasztóvédelem alapismereteit is.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlatokon történő rendszeres részvétel, két zárthelyi dolgozat megírása.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli. A hallgatóknak 20 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldására. Az elégséges szint eléréséhez legalább 50 % szükséges.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező és ajánlott irodalom.

Kötelező irodalom:

[1] Pázmándi Kinga – Pétervári Kinga – Sárközy Tamás – Verebics János: Üzleti jog az új Polgári Törvénykönyv után, 2014, ISBN: 978-963-2793-85-6

Ajánlott irodalom:

[1] Molnár I.: Szellemi tulajdon menedzsment és technológia-transzfer, InnovAID 2008. ISBN 978-963-06-6396-0