Tantárgy neve, kódja: Anyagismeret G2., GGEPBAN-ANYAGIG2-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Anyagismeret G1
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Farkas Attila Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Johanyák Edit
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Anyagismeret G2 tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a fémes anyagok mechanikai tulajdonságjellemzőinek megváltoztatási lehetőségeit, a felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb értékek beállítása, alkatrészek anyagmegválasztásának elvégzése.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Acélok egyensúlyi és nem-egyensúlyi szövetszerkezetei, tulajdonságok. Hőkezelés hatása az acélok mechanikai tulajdonságaira (edzés, megeresztés, normalizálás, lágyítás). A széntartalom hatása az acélok tulajdonságaira. Ötvöző és szennyező elemek hatása. Hidegalakítás hatása a fémek mechanikai tulajdonságaira. A keményedés vizsgálata, fémtani magyarázata. Acélok csoportosítása és jelölési rendszere. Általános rendeltetésű gépacélok, jól hegeszthető acélok, acél finomlemezek alakítás céljára. Nemesíthető acélok, rugó acélok, nitridálható acélok. Nemesíthető acélok hőkezelése. Felületi edzések. Betétben edzhető acélok. Korrózióálló, saválló és hőálló acélok. Hidegalakító-, a melegalakító-, a műanyag alakító szerszámacélok és gyorsacélok jellemzése, jelölése, ötvözők szerepe, anyagmegválasztása, hőkezelése. Öntöttvasak csoportosítása, szövetszerkezete jellemzése. Színesfémek és ötvözeteik. Könnyűfémek és ötvözeteik. Kompozitok, kerámiák.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató képes legyen felismerni és alkalmazni az előző tantárgyakban tanult folyamatokat (Anyagismeret G1, Kémia, Fizika) és azt felhasználva alkalmazni az anyagválasztásban. A hallgató elsajátítja az anyagismeret tárgyköréhez tartozó fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket, képes az adott műszaki szakterület terminológiáit, elméleteit alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására. Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A vizsgára bocsátás feltétele egy feladat elkészítése és bemutatása anyagmegválasztás témakörben.
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli vizsga.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

www.tankonyvtar.hu Balla Sándor, …: Anyagismeret (2012), 74-150 old. Balla Sándor, …: Járműszerkezeti anyagok és technológiák I (2012), 1-73 old.Dr. Végvári Ferenc: Gépipari technológiák II. Hőkezelés H-303, Kecskemét, 1999.Dr. Szabadits Ödön: Acélok, öntöttvasak, MSZT Szabványkiadó, Bp. 2005.Dr. Smóling Kálmán: Szerkezeti acélok kézikönyve MSZ Szabványkiadó Bp. 1988.Dr. Smóling Kálmán: Szerszámacélok kézikönyve MSZ Szabványkiadó Bp. 1988.

Ajánlott irodalom: