Tantárgy neve, kódja: A számítástechnika alapjai, GPTIFKN-SZAMALAP-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Koszna Ferenc
Ellenőrzésért felel: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Tárgy oktatásának célja:
A számítástechnika alapjai című tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a számítástechnikában alkalmazott matematikai alapfogalmakat, a számítógépeken alkalmazott számábrázolásokat, a fontosabb hardver eszközöket és szoftver elemeket, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket számítástechnikai feladatok megoldásában, újabb ismeretek megszerzésében.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Az informatika feladatai. Halmazelméleti alapok. Boole algebra. Operátorok, műveletek, logikai függvények. Számábrázolások, számrendszerek, átváltások. Fixpontos, bináris számábrázolások. Lebegőpontos és BCD számábrázolás. Számítógépek és perifériák, digitalizálás. A mikroprocesszor és működése. Operációs rendszerek. Szoftverelméleti alapok. Szövegszerkesztők, táblázatkezelők és prezentációkészítők.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Halmazelméleti alapok. Boole algebra. Operátorok, műveletek, logikai függvények. Számábrázolások, számrendszerek, átváltások. Fixpontos, bináris számábrázolások. Lebegőpontos és BCD számábrázolás. Operációs rendszerek. Szövegszerkesztők, táblázatkezelők és prezentációkészítők.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri az alapvető hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a tipikus hardver és szoftver környezet kialakításának módszereit. Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.

Képességei:

Képes algoritmusok tervezésére és megvalósítására az alapvető módszertani eszközök alkalmazásával. A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.

Attitűdje:

Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt. Fontosnak tartja a környezettudatos magatartás közvetítését és megvalósítását szakmai munkájában. Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

Tudatában van az általa használt és működtetett informatikai eszközparkok értékének és jelentőségének, azokért személyes felelősséget vállal.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy 40 pontos zárthelyi dolgozatot írnak a gyakorlati órán és két 30 pontos zárthelyi dolgozatot a laboratóriumokban. A zárthelyi dolgozatok helyét és idejét a félév első hetében informálja a tárgy gyakorlatvezetője.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy az elért pontok alapján a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Kósa János: Informatika I., II. GAMF jegyzet. [2] Számítástechnikai alapismeretek jegyzet, Barhács Oktatóközpont, 2002. [3] Bártfai Barnabás: Microsoft Office 2013, BBS-Info Kft., 2013, ISBN: 9789639425866.

Ajánlott irodalom:

[1] Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth László, Illés Zoltán, Istenes Zoltán, Pellek Krisztián: Számítógépes alapismeretek I., Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, 2012, https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0011_szamalap1/index.html [2] Heizlerné Bakonyi Viktória, Horváth László, Illés Zoltán, Nagy Tibor, Lutár Patrícia: Számítógépes alapismeretek II., Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatikai Kar, 2012, https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0011_szamalap2/adatok.html