Tantárgy neve, kódja: WEB-programozás II., GPTIFKN-WEBPROG2-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a webes alkalmazások fejlesztésére alkalmazott fontosabb eszközöket és technikákat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket webes alkalmazások fejlesztésében.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Haladó PHP programozás, OOP PHP-ben, Névterek a PHP-ben. PHP osztálykönyvtárak bemutatása. Az MVC tervezési minta megvalósítása PHP-ben. PHP alapú keretrendszerek, egy választott keretrendszer bemutatása. Webszolgáltatások, SOAP alapú és RESTful webszolgáltatások. Haladó JavaScript programozás, OOP JavaScript-ben. Szerveroldali programozás JavaScriptben, Node.js. JavaScript alapú keretrendszerek, egy választott keretrendszer bemutatása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

OOP PHP-ben, Névterek a PHP-ben. PHP osztálykönyvtárak alkalmazása. Az MVC tervezési minta megvalósítása PHP-ben. PHP alapú keretrendszerek. SOAP alapú és RESTful webszolgáltatások. OOP JavaScript-ben. Szerveroldali programozás JavaScriptben, Node.js. JavaScript alapú keretrendszerek.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket. Ismeri a tipikus hardver és szoftver környezet kialakításának módszereit. Ismeri a legújabb igényeknek megfelelő webes alkalmazások tervezésének, fejlesztésének és tesztelésének alapvető eszközeit. Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. Ismeri a legelterjedtebb technológiákat alkalmazó, kliens és szerver oldali programozást igénylő webes alkalmazások tervezésének, fejlesztésének és tesztelésének módszertanát. Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete.

Képességei:

Képes alapvető szoftverfejlesztési technológiák alkalmazására. Képes web-programozási és web-tervezési ismereteinek használatára, egyszerűbb webes alkalmazások tervezésére, forrásanyagának előállítására, fejlesztésére és tesztelésére. Képes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftver eszközök kiválasztása során. Képes részt venni modern technológiákra épülő tipikus alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében. Képes off-line és on-line tartalmak készítésére a vonatkozó jogi szabályozás keretében. Képes a munkájához kapcsolódó informatikai feladatok megoldásához szükséges együttműködésre, egyéni és team munkában való hatékony munkavégzésre. Képes részt venni komplex webes alkalmazások tervezésében és fejlesztésben. Képes részt venni összetett, a legújabb technológiákat alkalmazó, kliens és szerver oldali programozást igénylő webes alkalmazás tervezésére, fejlesztésére és tesztelésében történő részvételre. A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.

Attitűdje:

Vállalja és hitelesen képviseli az adott informatikai szakterületet, képesítése szerinti tevékenységeket és azok eredményeit. Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt. Elkötelezett szakterületének etikai és jogi szabályainak betartására. Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására. Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt. Elkötelezett a minőségi követelmények betartására. Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

Előírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait. Munkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy 40 pontos elméleti zárthelyi dolgozatot írnak előadáson, és két 30 pontos zárthelyi dolgozatot a laboratóriumban. A sikeres félév feltételei: az elméleti dolgozatban legalább 20 pont, és a gyakorlati dolgozatokban legalább 30 pont elérése Az oktató a félév első hetében tájékoztatja a hallgatókat a zárthelyi dolgozatok helyéről és idejéről.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Neptun Meet Street-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Alvarez Gil Rafael Pedro: Web-programozás II oktatási segédletek gyűjteménye. A Neptun Meet Street rendszerben elérhető.

Ajánlott irodalom:

[1] Antonio López: Learning PHP 7, Packt Publishing, 2016, ISBN 9781785880544. [2] Gottdank Tibor: Webszolgáltatások. XML alapú kommunikáció az Interneten. Computerbooks, 2003, ISBN 9789636183059. [3] Lorna Jane Mitchell: PHP Web Services, O’Reilly Media, 2013, ISBN 9781449356569. [4] David Flanagan: JavaScript: The Definitive Guide, Sixth Edition, O’Reilly Media, Inc., 2011, ISBN 9780596805524. [5] Learning Laravel, Free unaffiliated eBook created from Stack Overflow contributors, 2019, letölthető: https://www.computer-pdf.com/web-programming/php/915-tutorial-learning-laravel.html [6] Elektronikus források: https://tutorialspoint.com https://w3schools.com https://www.php.net https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/About_JavaScript https://laravel.com/docs/8.x/ https://vuejs.org/v2/guide/ https://angular.io/docs